Eventy firmowe muszą być zorganizowane z należną starannością w jednolitej koncepcji, aby pozytywnie wpływać na wizerunek firmy. Oznacza to, że ogromną rolę odgrywa wystrój sali oraz sposób posadzenia zaproszonych gości. Jednym z najważniejszych czynników jest również dobór menu, którym najczęściej zajmują się zewnętrzne firmy cateringowe. Jak powinna wyglądać kuchnia na evencie? W jakich formach występuje? Jak wybrać menu odpowiednie do rodzaju wydarzenia?

Menu na event firmowy

Catering na evencie firmowym powinien być przede wszystkim zróżnicowany, ponieważ goście mają różne upodobania i nawyki żywieniowe. Nie można zapomnieć o zaproponowaniu wersji wegetariańskich, wegańskich czy dobranych do różnych alergii, jeśli takie występują wśród zebranych. Firmy dbające o swój wizerunek nie pozwalają, aby ktokolwiek poczuł się na imprezie wykluczony. Zadbanie o potrzeby wszystkich gości to klucz do dobrej atmosfery na wydarzeniu.

Aby nie popełnić kulinarnego faux pas, nie można zapomnieć o zasadach dotyczących przygotowania i podawania posiłków. Gości należy odpowiednio przywitać, podając aperitif. Najlepiej sprawdza się w tej roli symboliczny kieliszek wina lub szampana. Alkohol powinien być jednak dobrany do dania głównego. Gdy w menu znajdują się lekkie dania oparte na rybach lub duszonych warzywach powinniśmy podać do nich białe wino.

Czerwone wino natomiast stanowi idealny dodatek do dań o zdecydowanym smaku i silnym aromacie, takich jak dania z drobiu, mięsa wołowego lub dziczyzny. Nie warto zapominać o osobach, które nie spożywają alkoholu i dla nich przygotować powitalny trunek w formie bezalkoholowej.

Finger food

Imprezy firmowe wiążą się z nawiązywaniem nowych kontaktów, więc goście często przemieszczają się po sali. Z tego powodu w menu nie może zabraknąć przekąsek typu finger food, takich jak kanapeczki czy babeczki. Uczestnicy spotkania mogą z łatwością wziąć je do dłoni. Taki catering zazwyczaj funkcjonuje na zasadzie „wziąć, zjeść i wyrzucić”, dlatego przekąski mają formę szaszłyków, pucharków lub są układane na papierowych talerzykach.

Mówi się, że „jemy oczami”, dlatego ważnym czynnikiem jest estetyczna forma podania jedzenia. Poza apetycznym wyglądem, liczy się kreatywność w udekorowaniu talerzy oraz strategia podawania dań. Podawanych przekąsek finger food nie powinno być zbyt dużo. Choć są istotne to nie odgrywają głównej roli podczas eventu firmowego. Szczególnie, jeśli w odpowiednim momencie planujemy podać danie główne lub tort.

Jednym z najpopularniejszy finger food jest deska serów, na której można znaleźć swój ulubiony rodzaj. Coraz częściej można spotkać się także z podawaniem na imprezach firmowych sushi. Jest bowiem bardzo wygodne w transporcie, ciekawie się prezentuje, a jednocześnie może być podawane na zimno.

Event firmowy w restauracji

Organizacja eventu firmowego to nie lada wyzwanie. Należy zająć się przygotowaniem lokalu oraz obsługą gości, dlatego wybór często pada na restauracje. Posiadają one profesjonalną kadrę kucharzy i kelnerów mających doświadczenie w obsłudze gości podczas przyjęć, imprez i bankietów, dzięki czemu organizatorzy takich wydarzeń mogą być spokojni o jakość świadczonych usług.

Restauracja na event sprawdza się zarówno przy niewielkich spotkaniach, jak i dużych imprezach. Lokale posiadają zazwyczaj z góry przygotowane propozycje menu dopasowane do różnorodnych okoliczności. Podczas wigilii firmowej na stołach znajdą się więc dania świąteczne, a salę zdecydowanie ozdobią klimatyczne dekoracje.

Sprawdź jakie restauracje oferują organizację imprez firmowych w Twojej okolicy! 

Szwedzki stół na imprezę

Organizując eventy obejmujące wystąpienia na scenie, przemowy oraz prezentacje, doskonałym rozwiązaniem na serwowanie posiłków jest szwedzki stół. Każdy z gości będzie mógł wybrać to, na co ma ochotę, a spotkania przy stole są świetną okazją do rozmów. Istotnym elementem jest zaopatrzenie szwedzkiego stołu w zastawę, która powinna być odpowiednio dobrana do rodzaju serwowanych potraw.

Bankiety zwykle trwają kilka godzin i często kończą się późną nocą, dlatego powinniśmy zadbać również o zaserwowanie dania ciepłego i sycącego, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Na szwedzkim stole nie powinny przez cały czas znajdować się wszystkie możliwe posiłki, a co jakiś czas być wymieniane na świeże i ciepłe.

Bez przerwy należy także pilnować, aby nie brakowało przy nim sztućców, talerzy oraz serwetek, aby goście mogli swobodnie częstować się w trakcie imprezy.

Catering na słodko

Warto uwzględnić w menu słodycze i desery dla łasuchów. Obecnie panująca moda na zdrowy styl życia oraz ograniczanie tzw. „pustych kalorii” można wykorzystać na swoją korzyść i przygotować zdrowe i lekkie łakocie. Wśród firm cateringowych znajdują się takie, które oferują catering oparty na owocach, musach czy bakaliach. Jeśli firma promuje świadome wspieranie środowiska, powinna uwzględnić produkty naturalne i bio.

Przygotowane słodkości nie powinny zawierać dużej ilości czekolady, by nie sprawiać gościom problemów przy jedzeniu i nie budzić obawy o ubrudzenie eleganckiego stroju. Dużą popularnością cieszą się ciastka z logiem firmy, ponieważ spełniają zarówno rolę cateringu, jak i dekoracji.

Podczas imprez opartych na celebracji ważnych wydarzeń, nie można pominąć imponującego tortu. Powinien on pasować zarówno do rodzaju eventu, jak i identyfikacji wizerunkowej formy. Dla dobrych cukierników na szczęście nie ma rzeczy niemożliwych.

Catering na evencie firmowym powinien być bardzo dobrze przemyślany. Ze względu na dużą liczbę gości o różnych upodobaniach, musi oferować szeroki zakres smaków i diet, aby każdy znalazł coś dla siebie. Jednocześnie nie można przesadzić, aby menu pozostawało jednolite i dopasowane do siebie pod kątem smaku i proporcji. Zarówno smak, jak i wygląd podawanych dań i przekąsek mają ogromny wpływ na postrzeganie firmy oraz samopoczucie gości.

Share:

2 thoughts on “Catering na event – Jak dostosować menu do imprezy firmowej?”

  1. W biurze mamy już upatrzoną jedną firmę cateringową Kanzeon, która dostarcza posiłki, na konferencję także. Jak już jest sprawdzona, to po co ryzykować później z inną.

  2. Organizacja eventów firmowych to wyzwanie, a menu to kluczowa sprawa. Dbam, by catering był różnorodny, uwzględniając diety i preferencje. Ustawiam odpowiednią kolejność podań, dbając o estetykę. Szwedzki stół czy słodkie dodatki to moje must-have, spełniające oczekiwania gości i dbające o wizerunek firmy.

Komentarze

Your email address will not be published. Required fields are marked *