Do końca kwietnia w restauracji Milk&Co krakowskiego hotelu Radisson Blu Goście mogą spróbować oryginalnych potraw i przystawek z kuchni meksykańskiej. Menu i wszystkie dania zostały skomponowane przez Isabel Balderas - jedyną w Polsce certyfikowaną Szef Kuchni rodem z Meksyku.
Goście restauracji Milk&Co mają do dyspozycji przysmaki a la carte oraz w ramach piątkowego bufetu Surf&Turf. Tradycyjna kuchnia narodowa Meksyku zostałą wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO, jako jako część pradawnej, żywej kultury. Nie jest to kuchnia łatwa, a przygotowanie niektórych dań to nie lada sztuka. Rozmaite dania przygotowywane są z certyfikowanych składników i produktów importowanych bezpośrednio z Meksyku. Zarówno meksykańskie dodatkowe menu a la carte, jak i dania serwowane podczas kwietniowego bufetu Surf&Tur zostały skomponowane przez Isabel Balderas - jedyną w Polsce certyfikowaną Szef Kuchni rodem z Meksyku. Nad właściwym smakiem dań czuwa dodatkowo rodowity Meksykanin i Manager restauracji Milk&Co Ivan Garcia Rodriguez, który w Polsce mieszka od ośmiu lat.
"W kwietniu w ramach projektu Wild Mexican Food serwujemy tylko najprawdziwsze meksykańskie dania – naturalne, bez zbędnych dodatków. Przykładowo, nasza tortilla smakuje dokładnie tak, jak pamiętam ją z dzieciństwa z kuchni mojej mamy – jest po prostu idealna i nie da się jej porównać do innych, szeroko dostępnych w Polsce. Albo przygotowywany przez naszych kucharzy czekoladowy sos mole... w kuchni meksykańskiej to jeden z najtrudniejszych do wykonania przepisów, a serwuje się go od Puebla do Guerrero tylko w czasie specjalnych uroczystości – wesel, czy największych świąt, ten w Milk&Co jest przygotowywany identycznie jak w regionie, z którego pochodzi i tak samo smakuje – mówi Ivan Garcia."
Meksykańskie dania będą urzekać Gości krakowskiej restauracji codziennie do końca kwietnia. Piątkowy, tradycyjny już bufet Surf&Turf ugina się wręcz od oryginalnych przystawek, dań głównych, tacos, popularnych sals i innych – wszytko to w ramach nielimitowanej degustacji, w towarzystwie ryb i owoców morza.
W meksykańskim menu znajdują się takie specjały, jak m.in.: Ceviche, Ensalada de nopales, Canastita de guacamole, Tostadas de tinga, Tacos dorados con papa y chorizo, Quesadillas z kurczakiem, Burito z kurczakiem i czerwoną fasolą. Salsy: salsa de chipotle, pico de gallo, salsa roja, guacamole. Zupy: Krem z fasoli z nachos, zupa Azteca. Dania główne i dodatki: Arroz rojo, frijoles charros, żeberka w sosie z zielonych pomidorów, kurczak w sosie mole, albóndigas en salsa de chipotle. Desery: flan waniliowo-kakaowy, ciasto czekoladowe z chili, czy ciasto kukurydziane.
INFORMACJA PRASOWA
Najnowsze artykuły
Coraz większymi krokami zbliża się premiera Multimedialnego Parku Rozrywki QUERION
w Piechowicach. Unikalne w europejskiej skali miejsce, w którym zarówno ściany, sufit jak i podłoga będą opowiadać historie za pomocą najnowocześniejszych technologii, przyjmie pierwszych gości już wiosną przyszłego roku.
Już wkrótce premiera 12. edycji rocznika Event Katalog | usługi & obiekty eventowe oraz raportu branżowego Event Katalog Plus.
W dniach 8–10 czerwca 2025 roku Karkonosze i Góry Izerskie staną się centrum branży eventowej i konferencyjnej w Polsce. Wszystko za sprawą Górskie MICE Summit II – prestiżowego wydarzenia skierowanego do profesjonalistów z sektora MICE (Meetings, Incentives, Conferences, Exhibitions). To unikalna okazja, by w górskim klimacie połączyć networking, inspirujące spotkania i prezentacje nowoczesnych rozwiązań dla organizatorów eventów.